top of page
Search
UO UPRS

Дан помораца 2023. - "MARPOL at 50 – Our commitment goes on"

Дочекујемо још један Дан помораца, 25. јун. Нажалост, ове године светски Дан помораца не обележавамо у празничној атмосфери, из добро познатих разлога.

Док остатак света Дан помораца обележава у духу заштите и спречавања загађења светских океана, српски поморци су овај Дан помораца дочекали у духу заштите односно борбе за своја основна права, за социјална права и равноправан положај у друштву.

У овом чланку нећемо много причати о проблемима, задржаћемо достојанство које одликује поморце као и понос који нам не дозвољава да одустанемо од наше борбе.


Министарство надлежно за поморство #МГСИ и Министарство финансија #МФИН искрено поздрављамо, не замерајући им што се нису удостојили да поморцима честитају празник, нпр. неким новим пореским решењима као што је то био случај за дан Светог Николе, заштитника помораца.


Истрајни и удружени у борби за боље сутра, Удружење помораца Републике Србије свом чланству али и свим колегиницама и колегама поморцима честита Дан помораца, уз традиционалан поздрав Мирно море!


У наставку текста преносимо обраћање Генералног секретара ИМО-а, Г. Китак Лима: "Поморци су одувек играли кључну улогу у помагању у заштити здравља наших океана и планете, а та улога је све важнија. Сваког дана на мору, они помажу да се спроводе ИМО-ови прописи везани за животну средину применом правила о смећу, канализационим водама и спречавању загађења ваздуха." „Ове године, док славимо 50-годишњицу нашег главног инструмента заштите животне средине – МАРПОЛ конвенције – обнављајући нашу чврсту посвећеност заштити наше животне средине, ово остаје још релевантније. Док индустрија поморства појачава своју подршку глобалним напорима у борби против климатских промена крећући се ка декарбонизацији, акције помораца су кључни за обезбеђивање преласка на будућност без угљеника"


Детаљније на сајту ИМО-а, кликом овде .

301 views0 comments

Comments


bottom of page