top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Заједничка конференција ИМО-а и ИЛО-а о раду на мору


Дана 13. новембра 2023г. одржана је заједничка конференција ИМО-а (Међународна поморска организација) и ИЛО-a (Међународна организација рада) о раду на мору.


Преносимо вам Завршну реч г. Китака Лима, генералног секретара, ИМО-а:


Поштовани гости, даме и господо,

Ово означава крај прве заједничке конференције ИМО-а и ИЛО-а о раду на мору.

Данас смо разговарали о критичним питањима са којима се суочава наша индустрија, посебно о изазовима са којима се суочавају поморци и рибари који су неопходни за глобалну трговину и сигурност хране.

Ова конференција је истакла суштинску улогу поморске радне снаге у глобалном развоју, наглашавајући да су поморци окосница глобалног ланца снабдевања. Императив је да се активно ради на заштити њиховог благостања и обезбеђивању пристојних услова за рад.

Поморска индустрија игра главну улогу у заштити права помораца и рибара.

Наш заједнички циљ треба да буде широка ратификација међународних инструмената, усвајање највиших стандарда и размена најбољих пракси у управљању. Ово осигурава да поморци и рибари добију неопходну заштиту, негу и подршку за сналажење у будућим изазовима.

Међународна сарадња је кључна и захтева сарадњу између влада, међународних организација и бродарске индустрије. Изазови као што су промена посаде, умор, подршка менталном здрављу и праведне плате захтевају заједничке напоре за ефикасна решења.

Блиска сарадња између ИМО-а и ИЛО-а је важнија него икад, омогућавајући удруживање ресурса и стручности за решавање изазова у регрутовању и задржавању особља на мору.

Гледајући унапред, такође морамо да се фокусирамо на опремање поморских професионалаца вештинама и знањем да се прилагоде променљивом окружењу.

Даме и господо,

Позивам државе чланице, заинтересоване стране у индустрији, међународне организације и институције за обуку да се уједине у подршци нашим поморским професионалцима, обезбеђујући им глобално признање које заслужују.

Искрено се захваљујем свим сарадницима, говорницима, модераторима, учесницима и организационом тиму на њиховом проницљивом доприносу и узорном раду у организацији ове конференције.

Хвала вам.


Генерални секретар

642 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page