top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

ИМО - Поморци кључни радници

ИМО је поновио позиве бродске индустрије да владе држе отпремне ланце, ланце снабдевања отвореним и одобре посебна изузећа за путовања поморцима као одговор на пандемију КОВИД-19.

У циркуларном писму (линк) од 30 Марта 2020 године Организација је поделила низ препорука владама и релевантним националним властима, предложених од глобалних индустријских удружења која представљају сектор поморског превоза.

Циркуларно писмо посебно позива владе да професионалне поморце и поморско особље, без обзира на држављанство, именују као "кључне раднике" који пружају суштинске услуге на глобалном нивоу.

Што се тиче питања промене посаде, каже да професионалним поморцима и поморском особљу треба омогућити сва потребна и одговарајућа изузећа од државних ограничења путовања или кретања како би им се омогућило придруживање или напуштање бродовима, као и да би владе требало да дозволе професионалним поморцима и поморском особљу да се искрцају са бродова у луци и да се одобри транзити кроз њихову територију (тј. до аеродрома) како би се омогућила промена посаде и враћање помораца.

У циркуларном писму понављају се позиви генералног секретара ИМО-а Китацк Лим-а, који је рекао да је „пресудно важно да ток трговине морем не буде непотребно ометан“. Искористио је прилику да понови сопствену изјаву да су поморци "на првој линији ове глобалне несреће" и да је ситуацији потребан "практичан и прагматичан приступ, у овим необичним временима, питањима попут пребацивања посаде, поновне набавке, поправка, прегледа и сертификацију и лиценцирање помораца. "

Циркуларно писмо потврђује да је, у овом тренутку глобалне кризе, важније него икад да се ланац снабдевања отвори и поморска трговина, транспорт и услуге крећу.

 

Позива владе широм света да развију своје политике и мере заштите јавног здравља и одбране се од КОВИД-19, без увођења препрека за бродске и лучке операције, укључујући кретање помораца и морског особља. Владе и националне власти снажно се охрабрују да обезбеде да сви комерцијални бродови и даље имају приступ везовима у лукама и терминалима.

 

У циркуларном писму генерални секретар се осврнуо на исход Самита лидера Г20 о КОВИД-19 који је одржан 26 Марта 2020 године, на којем су се лидери Г20 обавезали да ће наставити заједнички рад на омогућавању међународне трговине и координацији одговора на начине који избегавају непотребно мешање у међународни саобраћај и трговину.   Лидери су се обавезали да ће „радити на осигуравању протока виталних медицинских потрепштина, критичних пољопривредних производа и других добара и услуга преко граница и радити на решавању поремећаја у глобалним ланцима снабдевања, како би подржали здравље и добробит свих људи. "


138 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page