top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

КОРОНА ВИРУС

Updated: Feb 12, 2020

У децембру 2019. године у Кини је забележен низ случајева упале плућа. Истрага је утврдила да је узрок до тада непознати вирус, који је сада назван 2019 Novel Coronavirus.

Имајте на уму да је ово нови вирус и оно што се сада зна о њему могло би се променити у будућности.

Корона вируси су велика група вируса; састоје се од језгре генетског материјала окруженог омотачем протеинских шиљака. То му даје изглед круне. Круна на латинском језику зове се "Corona" и тако су ти вируси добили своје име.

Постоје различите врсте корона вируса који изазивају респираторне, а понекад и болести органа за варење.

Респираторни симптоми могу бити у распону од прехладе до упале плућа и код већине људи симптоми су благи. Међутим, постоје неке врсте коронавируса које могу изазвати тешке болести, а то су SARS – корона вирус који је идентификован у Кини 2003, и MERS - корона вирус који је први пут идентификован у Саудијској Арабији 2012.2019 Novel Coronavirus

Првобитно се десио код групе људи који су добили упалу плућа, и били су повезани са пијацом плодова мора и животиња у Вухану.

Од тада се болест проширила са болесних на друге, укључујући чланове породице и здравствено особље.

Тренутно је много случајева на глобалном нивоу.

У овом тренутку 10.02.2020 у 0900 GMT на интернету можете наћи следеће податке: 40628 заражених 910 умрлих, 3466 излечених.


Познато је да коронавируси круже између животиња. Понекад ови вируси могу скочити са животиња на људе. То се назива преливањем и може бити последица низа фактора, попут мутација вируса или повећаних контакта између људи и животиња.

На пример, MERS са камила на људе и SARS са дивљих мачака на људе.

Извор 2019 Novel Coronavirus још није познат.


Како можемо знати да ли је неко заражен?

(Дијагностика) Инфекција се може дијагностиковати тестом познатим као PCR или полимеразна ланчана реакција. Овај тест препознаје вирус на основу његовог генетског отисака.

Тренутно нема познатих лекова за вирус и лечење је болничка нега. Тренутно не постоји вакцина за заштиту од вируса. Третмани и вакцине су у развоју.


Како да спречимо преношење вируса?

Постоје бројни стандардни хигијенски поступци који се препоручују ради заштите од инфекције и даљег ширења. Они укључују облагање уста и носа медицинском маском, ткивом или савијеним лактом.

Избегавајте блиски контакт са онима који нису добро. Одговарајућа употреба маски и личних заштитних средстава, посебно у здравственом окружењу, редовно прање руку сапуном и водом или руком на бази алкохола.

Акције које се могу предузети за спречавање инфекције из животињског извора укључују: Избегавање непотребног контакта са животињама, прање руку после контакта са животињама или животињским производима и обезбеђивање да се животињски производи добро кувају пре него што се конзумирају. Важно је остати код куће ако се не осећате добро, али ако имате температуру, кашаљ или отежано дисање потражите рано лекарску негу и поделите претходну историју путовања са лекаром.


Извор: Светска здравствена организација (WHO)

67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page