top of page
Search
Writer's pictureAdmin

Међународни дан помораца обележен широм света

Данас, 25. јуна, широм света се обележава Међународни дан помораца, прилика да се одају почасти и признања онима чији посвећен рад чини срж глобалне трговине и ланаца снабдевања. Са преко 2 милиона помораца који свакодневно ризикују како би одржали животне линије глобалне економије, њихова улога је незаменљива и од суштинског значаја.


Генерални секретар Међународне поморске организације (ИМО), господин Арсенио Домингез, истакао је важност њиховог доприноса у видео поруци упућеној поморцима широм света. "Поморци су показали изузетну отпорност, суочавајући се са бројним изазовима попут пиратерије и сукоба. Њихова посвећеност и жртва не смеју бити занемарене", нагласио је Домингез.


Уједињене нације такође су се придружиле обележавању овог значајног датума. Генерални секретар, господин Антонио Гутереш, истакао је кључну улогу помораца у осигуравању беспрекорног тока основних добара. "Њихов рад је од виталног значаја за наше трпезе и домове, али истовремено су и сами изложени великим опасностима. Заједно, требамо их подржати и поштовати њихову безбедност", рекао је Гутереш.


Овогодишњи Дан помораца обележен је и с тугом због инцидената у Црвеном мору. Напади на међународне бродове, који су резултирали смрћу и повредом многих невиних помораца, довели су до захтева ИМО-а за хитно ослобађање брода Galaxy Leader и његове посаде, који су заточени више од осам месеци.


Поред тога, ИМО је покренула кампању на друштвеним мрежама под називом #SafetyTipsAtSea, позивајући поморце да поделе своје савете и искуства о безбедности на мору. Ова иницијатива има за циљ подизање свести о важности безбедности на бродовима и подршке поморцима у њиховом изазовном послу.


У знак поштовања према поморцима који су изгубили животе у нападима, и у подсећање на њихову храброст и жртву, овај дан је прилика да се признају њихова дела и да се настави залагање за сигурније услове рада на мору.


Придружите се разговору и подржите поморце користећи хештегове #SafetyTipsAtSea и #DayOfTheSeafarer на друштвеним мрежама, како бисмо заједно послали снажну поруку подршке и захвалности поморцима широм света.

147 views0 comments

Comentarios


bottom of page