top of page
Search
Writer's pictureAdmin

Кратко и јасно

У чланку који следи обавићемо једну кратку ретроспективу на оно што је до сада учињено од стране Удружења помораца Републике Србије а тиче се опорезивања и решавања статуса помораца:


- Пријем привремених пореских решења (децембар 2022. године).

- Организација колега, налажење правног тима, жалбе, тужбе и правна помоћ.

- Неколико састанака са представницима МФИН и ПУ који су резултирали одлагањем најављене одлуке МФИН и ПУ да ће у току 2023.године наставити са израдом привремених пореских решења за све преостале године (од 2018 до 2023.године).

- Сачињавање иницијативе за дефинисање статуса помораца, усклађену са позитивним решењима из других држава као и са Стратегијом развоја водног саобраћаја Србије 2015-2025.

- Успостављање и обнављање контаката са међународним организацијама.

- Организовање протестне шетње помораца као последица оглушивања надлежних органа власти на све дописе и предлоге УПРС. Подсетићемо све колеге да је подршка међународних организација, иако је првобитно била обећана, изостала услед противљења подружнице те међународне организације, са седиштем у Новом Саду.

- Као резултат протеста и медијског притиска, одлуком Владе и МГСИ формирана је међуресорна радна групе за дефинисање статуса помораца и нашег пореског третмана (УПРС, ПУ и сва надлежна министарства).

- Након низа одржаних састанака међуресорне радне групе, Удружење помораца Републике Србије је одговорило на низ захтева (категоризација помораца према својству укрцаја) и разјаснило многе недоумице представницима МФИН и ПУ односно МГСИ и представницима ЛК Београд.

- Као ЗВАНИЧАН резултат досадашњих преговора значајно је то да по први пут српски поморци ангажовани на пословима ван службе палубе односно службе машине на поморском броду буду препознати од стране ЛК Београд као чланови посаде брода односно као поморци.

- У току 2024. године почело је са обарањем привремених пореских решења за 2017 и 2018 годину.

- Покретање важне теме (Транспортна заједница), на основу Уговора о оснивању Транспортне заједнице, потписаном у Трсту 12. јула 2017. године, који је ступио на снагу 1. маја 2019. године. Обавезе које из тога произилазе, укључујући поштовање стандарда и процедура у вези са обуком, радним временом, социјалном заштитом и здрављем помораца, као и међусобно признавање поморских сертификата и лекарских прегледа свих потписница Транспортне заједнице.

- Искрена и безрезервна борба за праведни порески третман помораца.



Поред кратке ретроспективе осврнућемо се и на актуелност која последњих дана изазива много недоумица међу поморцима, а која је за циљ очигледно имала привлачење пажње и преузимања туђих заслуга.


Дана 09.06.2024. године читали смо сензационалне могло би се чак рећи таблоидне вести са сајта најхрабрије Уније на свету. О томе како су поморци након две године победили државу у неравноправној борби.


Ово довођење у заблуду помораца нас је јако  забринуло, те смо морали да дамо саопштење о овој најхрабријој Унији на свету, не због тога што се ничега не боје, већ зато што се ничега не стиде.


Све добро што се до сада десило на релацији поморци-држава резултат је преговора Удружења помораца Републике Србије. 


Обавештавамо Вас да ће се четврти састанак међуресорне Радне групе задужене за утврђивање статуса, права и обавеза и оцену основаности иницијативе УПРС-а у вези са статусом помораца након издавања привремених пореских решења, одржати у уторак 18.06.2024. године у Министарству финансија Београд, ул. Кнеза Милоша 20.


Овим путем позивамо све поморце да се прикључе УПРС-у као јединој организацији која се истински бори за наша права.



Поштоване колеге,


Мирно море!


УО УПРС

1,224 views0 comments

Comentários


bottom of page