top of page
Search

Одржан састанак са Министарством финансија

Updated: Dec 30, 2022


Данас, 29.12.2022.г је одржан састанак на којем су били присутни представници Министарства Финансија и пореске управе с једне стране а са друге стране представници Удружења помораца републике Србије, колеге из УПЛС из Новог Сада као и два представника правног тима односно адвокатске канцеларије преко које је припремљен већи број жалби.

Закључци са састанка:

Општи утисак је да представници наведених државних институција нису били упознати ни у најмањој мери са занимањем поморца као таквог, али због недостатка времена на данашњем састанку није било прилике да их са тим детаљније упознамо. Упознати смо са планом да се до краја 2023. уруче решења и за период од 2018.-2022.г.

Предложено је од стране нашег правног тима да се решења о порезу ставе ван снаге, међутим став Министарства финансија је да је то немогуће и да свако ко се сматра оштећеним треба да поднесе жалбу, као што је Удружење већ и предлагало. Жалбе се морају доставити најкасније до 13.01.2023.године јер време за подношење жалби се рачуна од 29.12.2022.године. Жалба се може поднети и електронским путем на сајту пореске управе путем линка https://www.purs.gov.rs/sr/kontakt/kontakt-centar/pojedinacne-informacije.html

Што се тиче колега који су тренутно укрцани и знају да им је решење послато, потребно је да напишу жалбу уз коју ће доставити пропратно писмо нпр. уговор као доказ одсутности.

Резултат данашњег састанка је далеко испод наших очекивања али су добијени и неки позитивни сигнали у смислу да су надлежни отворени за даље конкретне предлоге и иницијативе као и предлог законског решења са наше стране.

Удружење помораца републике Србије са својим правним тимом, на челу са професором Др. Бориславом Ивошевићем намерава да у најкраћем могуће року представи надлежним министарствима конкретне предлоге законског решења за новонасталу ситуацију.

На крају бисмо још једном апеловали на све држављане Републике Србије који своју егзистенцију обезбеђују радећи на морима и океанима, да се учлане у Удружење помораца републике Србије јер је то најбољи начин да покажемо да смо удружени у овој борби, да покажемо колико нас има и да нисмо шака јада, да покажемо да је наш утицај и значај у овом друштву далеко изнад онога како нас тренутно виде.

УО УПРС

2,556 views6 comments

Recent Posts

See All

6 commentaires


Нема одустајања док се не направи крштени закон. Све сем тога је неприхватљиво.

J'aime

Petar Andric
Petar Andric
30 déc. 2022

Evidentno je to da Srbija od nas vidi samo poreske obaveznike (ovce za sisanje).

Zato su i sami iskrojili ovakav zakon da mogu po poreskim resenjima da nas zaduze "retroaktivno" 5 godina bez ikakvih prethodnih obavestenja.

Na osnov centra zivotnih interesa ( kako oni to kazu ) srecom svi cemo prilagoditi nase centre zivotnih interesa.

Nasi zivotni interesi su drzave koja ima zakon prema pomorcima.

Naredne godine ce jasno videti ko su pomorci, kao i koliko pomorci uticu direktno na BDP Srbije gde sve prikazuju direktno privredi.

Sta Drzavljani Srbije mogu da ocekuju u buducnosti od nje? Samo je pitanje dana kad ce opet osmisliti kako da nas oporezuju ko zna koliko godina unazad, po ko zna kom osnovu...

I…


J'aime
sasa vuckovic
sasa vuckovic
01 janv. 2023
En réponse à

Lepo receno, od sastanka nema vajde, nista nije postignuto, resenja ce i dalje stizati, ako se tako nastavi i ne donese uredjen zakon zbogom Srbijo.

J'aime

sasa vuckovic
sasa vuckovic
30 déc. 2022

Znaci, nista, sastank dzabe odrzan, poreska resenja i dalje stizu, zakon o pomorstvu i pomorcimna ne postoji, prava pomoraca takodjem, samo obaveze, zbogom Srbijo izgleda

J'aime

Žalbe smo verovatno svi poslali,kako mogu da nam naplate porez i doprinose retroaktivno a nisu ni zakon

J'aime

Nadam se da ste predložili da prepišu zakon od kolega iz Hrvatske ili drugih zemalja evropske

J'aime
bottom of page