Одржан састанак са Министарством финансија

Updated: Dec 30, 2022

Данас, 29.12.2022.г је одржан састанак на којем су били присутни представници Министарства Финансија и пореске управе с једне стране а са друге стране представници Удружења помораца републике Србије, колеге из УПЛС из Новог Сада као и два представника правног тима односно адвокатске канцеларије преко које је припремљен већи број жалби.

Закључци са састанка:

Општи утисак је да представници наведених државних институција нису били упознати ни у најмањој мери са занимањем поморца као таквог, али због недостатка времена на данашњем састанку није било прилике да их са тим детаљније упознамо. Упознати смо са планом да се до краја 2023. уруче решења и за период од 2018.-2022.г.

Предложено је од стране нашег правног тима да се решења о порезу ставе ван снаге, међутим став Министарства финансија је да је то немогуће и да свако ко се сматра оштећеним треба да поднесе жалбу, као што је Удружење већ и предлагало. Жалбе се морају доставити најкасније до 13.01.2023.године јер време за подношење жалби се рачуна од 29.12.2022.године. Жалба се може поднети и електронским путем на сајту пореске управе путем линка https://www.purs.gov.rs/sr/kontakt/kontakt-centar/pojedinacne-informacije.html

Што се тиче колега који су тренутно укрцани и знају да им је решење послато, потребно је да напишу жалбу уз коју ће доставити пропратно писмо нпр. уговор као доказ одсутности.

Резултат данашњег састанка је далеко испод наших очекивања али су добијени и неки позитивни сигнали у смислу да су надлежни отворени за даље конкретне предлоге и иницијативе као и предлог законског решења са наше стране.

Удружење помораца републике Србије са својим правним тимом, на челу са професором Др. Бориславом Ивошевићем намерава да у најкраћем могуће року представи надлежним министарствима конкретне предлоге законског решења за новонасталу ситуацију.

На крају бисмо још једном апеловали на све држављане Републике Србије који своју егзистенцију обезбеђују радећи на морима и океанима, да се учлане у Удружење помораца републике Србије јер је то најбољи начин да покажемо да смо удружени у овој борби, да покажемо колико нас има и да нисмо шака јада, да покажемо да је наш утицај и значај у овом друштву далеко изнад онога како нас тренутно виде.

УО УПРС

2,556 views6 comments