top of page
Search
Writer's pictureAdmin

Подршка

"Поштовани,

Замолио бих за тренутак пажње да прочитате овај текст.

Наиме о тежини и ризицима које поморска професија носи са собом једино знају они који се баве овим послом а то су поморци.

У светлу тренутних догађаја који су све нас задесили увидео сам потребу да се огласим и скренем пажњу, иако не волим никакво експонирање нити подржавам иступе сматрам да је моменат да изнесем неке мање познате чињенице.

Наиме као један од ретких помораца у својој дугој каријери имао сам на жалост непријатно искуство које је бурно пропраћено медијски, након пиратског напада на брод ког сам био члан посаде.

Срећом али и брзим одлукама, успео сам да спасим део посаде и повратим контролу над бродом, али то није поента мог обраћања.

Оно што је занимљиво јесте да је Удружење помораца републике Србије, иако нисам њихов члан никад био нити ме познају, једино што знају је да сам држављанин Србије као поморац у невољи, без обзира на то одмах реаговало, контактирало међународне организације и упутило званичан допис Министарству о корацима које је предузело у конкретном случају. Наравно Министарство спољних послова углавном појма није имало о чему се ради јер су и они ту информацију добили тек наколико дана касније, али је потез УПРС-а извршио одговарајући притисак званично тражећи одговор о предузетим корацима.

Министарство спољних послова Републике Србије уосталом као и медији су информације о инциденту добили тек пошто сам ја већ одавно напустио опасну територију и био на путу кући.

То није спречило УПРС да реагује и затражи одговор од Министарства. Зашто је ово битно?

Из јединог разлога јер је Удружење помораца организација која је заснована на темељу где би требало ми једни другима да помогнемо!

Питате се зашто? Мислим да је одговор јасан, Република Србија није поморска земља и као таква не препознаје статус поморца, самим тим није је у стању да пружи адекватну помоћ нити подршку поморцима ни поморској професији, из истог разлога не постоје институције које су неопходне за професионализам као ни праћење трендова у поморству.

Али Република Србија јесте уређен систем који функционише. Удружење помораца може бити управо та веза између поморског света и помораца са Републиком Србијом само уколико буде имало наше поверење и уколико му ми дамо на важности, наравно поморце треба да заступају људи са знањем и искуством који су адекватни и у стању нешто да ураде али то не може бити могуће уколико немају наше поверење, из истог разлога управо сада све зависи од нас ПОМОРАЦА.

Просудите сами!?

Терек А."

789 views2 comments

2 komentarze


cmile94
07 sty 2023

Puna podrska, i nadam se da cemo se izboriti za pravdu i pravedan tretman u borbi portiv pljacke pomoraca katastrofalnim nacinom oporezivanja ! Dal ce biti nekih novih sastanaka uskoro sa Vladom povodom tog pitanja? Pozdrav !

Polub
Admin
Admin
08 sty 2023
Odpowiada osobie:

Хвала на подршци!

Све проверене информације ће бити објављене на сајту и отвореним вацап групама преко админа. Молим Вас поделите са колегама линк за другу отворену вацап групу:

https://chat.whatsapp.com/CfH86XDNnA0BzfNrq5kmRQ


Срдачан поздрав

УО УПРС

Polub
bottom of page