top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Појачана заштита помораца

Наиме 26 децембра 2020 год, са изменама и допунама Конвенције МЛЦ 2006 које је усвојио Посебни комитет(Special Tripartite Committee) и одобрила Међународна организација рада (ILO), измене и допуне ступиле су на снагу за велику већину држава чланица. Њихова примена осигураће да ће поморци који су заробљени од стране пирата или оружаних пљачки бродова и даље примати зараде и права.


Ови амандмани имају важан значај у погледу додатне правне заштите коју пружају поморцима и њиховим породицама.


Обезбеђивање континуиране исплате зарада током заробљеништва допринеће ублажавању психолошког стреса којом су поморци погођени и кроз који њихове породице пролазе током овог изузетно тешког периода.


Конкретно, уговор о раду помораца неће истећи током читавог периода заточеништва и све док поморац не буде пуштен и прописно репатриран.


Безбедност помораца услед напада пирата и оружане пљачке је и даље забрињавајућа.


Центар за извештавање о пиратима Међународног поморског бироа примио је извештаје о 195 случајева напада пирата и оружаних пљачки бродова широм света за 2020 год (6 случајева који погађају рибарска пловила), у поређењу са 162 случаја у 2019 год.


У 2020 години 191 члан посаде је био мета ових напада - 135 чланова посаде је киднаповано, 34 узети за таоце, 9 повређено, 8 доживели претње и 5 нападнуто.


Конвенцију је ратификовало 97 земаља које покривају више од 91 посто светске флоте, укључујући и Србију.245 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page