top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

И протест је за људе - поморци су људи

Поштоване даме и господо, драги људи. Како сте? Кажу не дај Боже да се Срби сложе!Капитализам је дефинитивно ушао у сваку пору нашег напаћеног друштва а ми као сведоци немо посматрамо расуло и пропаст. Ред је да се тај тренд промени на боље!Овај текст намењен је свим поморцима грађанима Републике Србије и њиховим породицама, као и људима који државу Србију представљају на најбољи могући начин. Ту смо где смо, нећемо ваљда сада да се предамо?!


Овим путем Вас обавештавамо да Удружење помораца Републике Србије позива све поморце и њихове фамилије на протест! Против смо непотизма, незнања и немара који су главне одлике нашег тренутног система. Не заузимамо никакву политичку страну, нисмо ни лево ни десно, али исто тако не можемо да дозволимо да поморце поново ни криве ни дужне сврстају међу фриленсере!


Небригом надлежних министарстава (МГСИ и МФИН, у првом реду) раније започети преговори су запали у ћорсокак. Удружење жели да се коначно и јасно, законски, уреди статус помораца, да се дефинише пореска, социјална и здравствена политика и да се поморцима омогући да буду препознати у систему Републике Србије, како би остварили права на социјално и здравствено осигурање која тренутно не можемо да остваримо у Србији. Такође не бежимо ни од обавеза али се то треба уредити на ваљан начин.


Наш предлог решења овог проблема смо написали и предали надлежним министарствима али одоговора нема већ месецима. Истичемо да се предлог Удружења помораца Републике Србије базира на Стратегији развоја водног саобраћаја Републике Србије 2015-2025, која је усвојена одлуком Владе 2015.године а за време председавања Владом садашњег председника Републике Србије господина Александра Вучића.


Циљ нашег протеста је да покажемо наше јединство и да пошаљемо јасну поруку државним институцијама. Да узму у разматрање Стратегију развоја водног саобраћаја 2015 -2025 у којој се јасно и недвосмислено у делу 6.3.3. наводи:


"Ослобађање помораца од обавезе плаћања пореза на доходак за поморце који проведу у међународној пловидби дуже од 174 дана."


Кроз ову стратегију и допуњену иницијативу за дефинисање статуса помораца, Удружење помораца Републике Србије показује своју ангажованост за развој водног саобраћаја и за заштиту права помораца у складу са усклађивањем националног законодавства са секундарним изворима права Европске уније, као и међународним конвенцијама усвојеним под окриљем Међународне поморске организације и Међународне организације рада.


Уколико институције Републике Србије остану глуве и неме на овај проблем и наставе са слањем решења за порезе и доприносе ПИО/ЗДР (које раније нисмо могли да плаћамо јер није било основа) онда ће се у врло кратком периоду преко 10000 породица наћи у дужничком ропству јер једноставно неће бити у могућности да измире драстично висока потраживања наметнута привременим решењима за порез и доприносе.


Желели бисмо да изразимо наше дубоко незадовољство у вези са садашњом финансијском политиком и приступом који Министарство финансија и Влада Србије примењују на опорезивање помораца Републике Србије. Сматрамо да су примењене мере и одлуке штетне за грађане и угрожавају њихова основна права и интересе.


Детаљи протеста:


- Испред Министарства финансија: Датум 24.07.2023. год. од 10:00 до 10:30 часова. Адреса: Кнеза Милоша 20, 11000 Београд, Србија


- Испред Владе Србије: Датум 24.07.2023. год. од 10:30 до 11:00 часова.

Адреса: Немањина 11, 11000 Београд, Србија

783 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page