top of page
Search
Writer's pictureAdmin

Шта је МЛЦ 2006?


-Конвенција о поморском раду из 2006. године „МЛЦ 2006“ је међународни уговор Међународне организације рада (International Labor Organization) који утврђује права помораца на пристојне услове рада. Понекад се назива и Билтен о правима помораца.

-МЛЦ 2006 је усвојен у фебруару 2006. године, а ступио је на снагу 20. августа 2013.

-МЛЦ 2006 обједињује и надограђује 68 конвенцијe и препорукe о поморском раду које је усвојила Међународна Организација Рада између 1920. и 1996. године, као и генералне опште принципе.

-МЛЦ 2006 се не бави личним документима помораца (ИЛО Ц108 и Ц185) нити пензијама (ИЛО Ц71).

-МЛЦ 2006 садржи минималне стандарде, а поморци могу имати боље стандарде према релевантним националним законима или према њиховим уговорима о раду или колективним уговорима.

-МЛЦ 2006 је међународни правни инструмент и стога се не односи директно на бродове, бродовласнике или поморце. Земље бирају да ли ће потписати МЛЦ 2006 или не (Ратификовати).

-Ако држава ратификује МЛЦ 2006, она мора применити захтеве МЛЦ-а кроз своје националне законе, применљиве уговоре о колективном преговарању или друге мере у пракси.

-Власници бродова регистрованих у земљи која ратификује морају се придржавати тих националних закона или других мера.

-Земље које ратификују конвенцију затим прегледају бродове регистроване под њиховом заставом и издају потврду ако је брод у складу са МЛЦ-ом.

-Земље које су ратификовале МЛЦ 2006 такође могу да одаберу инспекцију било ког брода који улази у неку од њихових лука како би се осигурало да је у складу са МЛЦ-ом. Ако се не придржава, брод може бити задржан.

-МЛЦ 2006 се такође односи на регрутовање помораца у земљи која га ратификује.

-МЛЦ 2006 је дизајниран да одговара међународним стандардима о сигурности бродова, обуци и сертификацији помораца и спречавању загађења са бродова (SOLAS, STCW, MARPOL), и широко се сматра четвртим стубом квалитетних индустријских прописа.

-Међународна организација рада (International Labor Organization) надгледа примену МЛЦ 2006 у земљама користећи софистицирани систем праћења.




Када се примењује МЛЦ 2006?


-Конвенција о поморском раду из 2006. године примењује се на поморце који раде на броду државе која је ратификовала МЛЦ 2006.

-МЛЦ је ступио на снагу 20. августа 2013. у следећих 30 земаља: Либерија, Маршалска острва, Бахами, Панама, Норвешка, Босна и Херцеговина, Шпанија, Хрватска, Бугарска, Канада, Свети Винцент и Гренадини, Швајцарска, Бенин, Сингапур, Данска, Антигва и Барбуда, Летонија, Луксембург, Кирибати, Холандија, Аустралија , Сент Китс и Невис, Тувалу, Того, Пољска, Палау, Шведска, Кипар, Руска Федерација, Филипини.

-За било коју земљу која ратификује МЛЦ 2006 након 20. августа 2012. године, МЛЦ 2006 ће ступити на снагу 12 месеци након датума регистрације ратификације земље.

Списак земаља које су ратификовале и датум ступања на снагу за сваку земљу, као и друге националне информације (кликните на име државе) доступни су на следећем линку:


-Поморац је дефинисан као свако лице које је запослено или ангажовано или ради у било ком својству на броду на који се односи МЛЦ 2006.

То укључује свакога ко ради на броду: не само посаду која је укључена у навигацију или управљање бродом, већ и на пример особе које раде на угоститељским местима која пружају низ услуга за путнике на крузерима или јахтама.

-МЛЦ 2006 такође настоји да заштити поморце који раде под заставом земље која није ратификовала МЛЦ 2006. Ово је концепт „клаузуле о неповољнијем третману“, што значи да ће бродови под заставом земље која није ратификовала МЛЦ 2006 бити прегледани у луци државе која ратификује конвенцију.

-МЛЦ 2006 се односи на све бродове, било у јавном или приватном власништву, који се обично баве комерцијалном делатношћу.

-МЛЦ 2006 се не односи на бродове који плове само унутрашњим или заштићеним водама или подручјима у којима се примењују лучки прописи.

-МЛЦ 2006 се не односи на: бродове који се баве риболовом; једрилице или једрењаке, ратне бродове.

-Ако постоји било каква сумња у то да ли је у МЛЦ 2006 обухваћена категорија лица или категорија бродова, ситуација се мора разјаснити консултацијама између државних власти и релевантних организација бродара и помораца.



Како се спроводи МЛЦ 2006?


Конвенција о поморском раду из 2006. године спроводи се на више начина:


-Државе заставе морају имати систем за инспекцију и потврђивање услова рада на мору који осигурава да услови рада и живота на њиховим бродовима испуњавају захтеве МЛЦ-а (види одговорности државе заставе).

-Свако - укључујући поморце - може се жалити инспекцијском органу или пријавити кршење МЛЦ-а.

-Поморци имају право на жалбене поступке на броду ако захтеви МЛЦ-а нису испуњени (видети право на жалбу на броду).

-Државе луке могу да одлуче да изврше инспекцију страних бродова који упловљавају у њихове луке како би проверили да ли бродови испуњавају захтеве МЛЦ-а. То укључује бродове који плове под заставом земаља које нису потписале МЛЦ 2006 (види одговорности државе луке).

-Поморци такође имају право на жалбене поступке на копну ако захтеви МЛЦ-а нису испуњени (видети право на жалбу на копну).

-Међународна организација рада има свој систем за проверу усклађености са МЛЦ-ом.

-Земље које су ратификовале МЛЦ 2006 морају да извештавају Међународну организација рада о томе како су примениле захтеве МЛЦ-а. Ове извештаје разматра Комитет експерата Међународне организација рада.



Србија је 15. марта 2013. године ратификовала МЛЦ 2006.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре – Сектор за водни саобраћај и безбедност пловидбе, дужно је да одговори на питања из извештаја Комитета експерата Међународне организације рада.

Велики број неразјашњених питања из извештаја чекају на одговор министарства.

УПРС као невладино, струковно, добровољно и непрофитабилно удружење овим путем жели да укаже на пропусте надлежних органа у регулисању области поморства.




455 views0 comments

Comments


bottom of page