top of page
Search

Чист рачун, дуга љубав!

Да будемо потпуно јасни, УПРС није ни лево ни десно, ми смо овом проблему приступили свесно.

Понављамо СВЕСНО и не падамо на спинове разних, који су протесте претворили у професију.

Протесте или гушење истих пресудити сами.


Поновићемо још једном ако некоме није довољно јасно, овде се ради о судбини великог броја људи који имају породице. Породице које егзистенцију и живот обезбеђују преко мора и бродова.


Протести: Да или не?

Став Удружења помораца републике Србије поводом протеста је да за сада не треба изаћи на протесте. Напомињемо за сада...


Зашто? Па зато што су УПРС и УПЛС добили позив за разговор и били на истом 29.12.2012, који можда није протекао у великој љубави, али је ипак договорено да ће се чекати наш конкретан предлог и иницијативa за решавање овог проблема. Предлог законског решења је у процесу израде и то је процес који не може бити завршен у року од пар дана, али за 2-3 седмице предлог ће добити своје завршне контуре.


Ето зато дајемо предност преговорима. Можда некоме ово не звучи превише обећавајуће и оптимистично, али је истинито. Да ли је стварно неко мислио да ће се решити све на првом састанку са надлежним у року од пола сата? 


Такође, раније је послато и писмо председнику републике где смо објаснили проблеме и указали на специфичност професије помораца, а такође и наше жеље да убрзамо све. Из поштовања према другој страни писмо није објављено до 09.01.2023. у јавности желећи тиме да дамо довољно времена за одговор.

Одговора нема па с тога мењамо почетни курс.


Следећи кораци:

1. Гашење девизних рачуна

2. Буђење из зимског сна свих помораца, "генерални аларм одавно свира"


Образложење:

Поштовани чланови Удружења и колеге поморци,

Удружење је пре неколико месеци започело разговоре са НЛБ Комерцијланом банком а тема разговора је била: кредити за поморце. Представницима Банке смо појаснили систем запослења помораца, објаснили чињеницу да без обзира што већина нас нема запослење на неодређено време ( стално запослење ) поморци на годишњем нивоу имају континуитет у раду. Указали смо на способност отплате кредита, позитивна искуства исте те НЛБ/КБ Банке која послује у Црној Гори и само је једна од више банака које одобравају ову врсту кредита јер су кредити за поморце исплатив и сигуран посао за банку, да је наплативост кредита висока а у великој већини случајева кредити буду отплаћени и пре уговореног рока.

Након што смо дуже од месец дана чекали на њихову одлуку коначно смо пре пет дана добили одговор: НЛБ Комерцијална банка нема могућности ( читај: жеље ) да издаје кредите за поморце. Разлог овакве одлуке објашњавају дисконтинуитетом запослења, што се коси са неким начелима банке.


Поштујемо одлуку, мада истина је да је одговор који смо добили супротан нашим очекивањима, што нас је навело да ставимо прст на чело и да се запитамо.


Можда су хтели да кажу да нисмо резиденти па из тог разлога не могу да нам издају кредите?


Значи када држава преко наших девизних рачуна жели да нам наплати порез тада смо резиденти а када банке требају да нам одобре кредит тада не постојимо, једноставно дисконтинуитет...

Спомиње се ту и неки софтвер који је супротан закону о заштити личности али то је ствар коју тек треба истражити.

Као што неко рече где има дима има и ватре.


Да се вратимо на тему, ако ми као поморци нисмо довољно добри за њихове паре, зашто су они добри за наше?! Зашто бисмо после ове одлуке имали разлог да и даље чувамо новац на рачунима у НЛБ Комерцијалној банци или било којој другој банци? Зашто им омогућавати да послују НАШИМ новцем а за узврат да добијемо једно велико ништа! Чак и када желимо да дигнемо свој новац неретки су случајеви да се мора чекати по пар дана јер гле чуда, дошли смо баш кад им је трезор празан.

Рецимо да су њихова начела у супротности са нашим основним начелом а то је: не дозвољавамо да нас нико прави будалама!


Док се држава и банке не договоре да ли смо резиденти или не предлажемо колегама да подигну сва средства са својих рачуна и да по проналаску алтернативе буду спремни да угасе рачуне у домаћим банкама.


Сада када смо се коначно пробудили у већем броју него што је био случај ранијих година, након што смо дигли свој глас пред надлежним органима време је да дигнемо глас и пред банкама и пред свима који су годинама имали користи од нас а нису нам ништа пружили заузврат.


Покажимо им да смо започели борбу за своја права, која су далеко мања од осталих наших суграђана и наших колега из других држава.

1,450 views10 comments
bottom of page