top of page
Search

Црвено море

Хути представљају политичко-војну групацију која дели идентитет са шиитским исламом и има дугу историју у Јемену. Званично се називају "Ансар Алах" и потичу из хутизма, шиитског исламског покрета који је настао у 1990-им годинама. Назив је добио по племену Хут, које представља основу овог покрета.


Хути су били активни у протестима против јеменског владајућег режима, тежећи бољим условима за шиитске муслимане у земљи. Сукоб с јеменском владом ишао је кроз различите фазе, укључујући борбе и споразуме. На крају су контролисали велики део северног дела Јемена, укључујући главни град Сану.


Настављање сукоба на Блиском истоку довело је до комплексне динамике која је обухватила и Јемен. Упоредно са нападом Израела на Газу у 2023. и 2024. години, дроновима и пројектилима забележени су напади јеменских Хута на бродове у Црвеном мору, као и коришћење хеликоптера приликом отмице брода.


Хутски бунт у Јемену је део ширег регионалног конфликта и утврђивања доминантних интереса. Напад на бродове у Црвеном мору могао би се видети као одговор на заоштрени сукоб између Израела и Палестине.


Историјска веза Јемена са Црвеним морем и Баб Ел Мандеб-а има дугу традицију. Баб Ел Мандеб је мореуз који повезује Црвено море с Аденским заливом, представља стратешки поморски пут за прекоокеанске поморске руте, има велики значај за светску трговину и енергетску безбедност.


Преко Баб Ел Мандеб-а пролазе бродови који транспортују не само нафту, већ и друге важне ресурсе. Контрола овог мореуза представља стратешки интерес за различите актере у региону. 


Мореуз је стратешки врло важан, а представља и један од најпрометнијих пловних путева.

Хутски напади на бродове у Црвеном мору могу утицати на слободу пролаза и безбедност ове кључне поморске руте.


У наставку погледајте историју напада:







145 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page